KUNSTNARPRESENTASJON: Cathrine Alice Liberg

Arkivet fredag 8. mars kl 14.00

Cathrine Alice Liberg jobber hos oss.

KUNSTNERPRESENTASJON
I forbindelse med Cathrine Alice Libers utstillingsåpning i Arkivet (åpning torsdag 7.3) arrangeres en kunstnerpresentasjon fredag 8. mars kl 14.00

Cathrine Alice Liberg (f. 1988) er en norsk-singaporsk kunstner som bor og jobber i Oslo. Hun tok sin mastergrad i Medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2019. Samme år mottok hun den høythengende Norske Grafikeres Grafikkpris. Liberg har siden vært representert på en rekke utstillinger i inn-og utland.

I sin første utstilling i Stavanger viser Liberg eldre og nyere portretter laget i litografi, fotogravyr og mezzotint. Fem av de litografiske verkene som er utstilt ble laget under kunstnerens arbeidsopphold ved Tou Trykk i januar i år.

"Familiealbum", Cathrine Alice Liberg

Åpning av utstilling torsdag 7. mars 2024 kl. 18.00-19.30

FAMILIEALBUM

Gjennom en variert bruk av grafiske teknikker, utforsker Liberg det klassiske familieportrettet, og tar hovedsakelig utgangspunkt i eget fotoarkiv.

Liberg kommer fra en norsk og kinesisk-singaporsk familie, der flere familiebilder på både mor- og farssiden har forsvunnet med årene gjennom krig og migrasjon. I tillegg klippet hennes kinesiske bestemor sin avdøde mann ut av bryllupsbildet, i påstanden om at det skapte dårlig feng shui og ulykke å ha bilder av de døde stående fremme.

Selv har kunstneren sørget over tapet av disse fotografiene og historiene. I et forsøk på å gjenerobre noe av fortiden, har Liberg blant annet konstruert fiksjonelle portretter av sine kinesiske og filippinske oldemødre - vel vitende at hun er en upålitelig historieforteller. I flere av sine portretter har hun kun latt silhuettene av slektningene stå igjen, der de opptrer i form av noe uhåndgripelig – som saltstøtter som går i oppløsning, kropper som forråtner eller som flyktige gjenferd uten fysisk substans.

Ved å konstruere og dekonstruere familieportretter, utforsker Liberg hvordan private bilder kan gjengi fragmenter av større menneskelige historier. De portretterte familiemedlemmene representerer ikke lenger kun seg selv, men en kollektiv glemsel av mennesker, tider og kulturer. De står igjen som et kompromiss mellom fravær og tilstedeværelse, og mellom glemsel og vårt behov for å huske og bevare. Menneskene avbildet er døende – både fysisk og i vårt minne, men de forsøker hele tiden å motvirke sin egen utslettelse.

Cathrine Alice Liberg (f. 1988) er en norsk-singaporsk kunstner som bor og jobber i Oslo. Hun tok sin mastergrad i Medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2019. Samme år mottok hun den høythengende Norske Grafikeres Grafikkpris. Liberg har siden vært representert på en rekke utstillinger i inn-og utland.

I sin første utstilling i Stavanger viser Liberg eldre og nyere portretter laget i litografi, fotogravyr og mezzotint. Fem av de litografiske verkene som er utstilt ble laget under kunstnerens arbeidsopphold ved Tou Trykk i januar i år.

Utstillingen står tom 2.6.24

Åpningstider:
Fredag 8.3: 13.00 – 15.00 (presentasjon kl 14.00)
Lørdag 9.3: 13.00 – 16.00
Søndag 10.3: 13.00 – 16.00
Torsdag 4.4: 17.00 – 19.00
Torsdag 2.5: 17:00 – 19.00
Fredag 31.5: 13.00 – 17.00
Lørdag 1.6: 13.00 – 17.00
Søndag 2.6: 13.00 – 17.00
Ellers åpent når verkstedet er betjent mandager og tirsdager (10.00 – 15.00) og etter avtale. Flere åpningstider annonseres fortløpende på SoMe.

KUNSTNARPRESENTASJON: TRYKK I SANNTID 04: KARBONSYKLUS

Arkivet fredag 2. februar kl 14.00

Åse Anda, Kjellaug H. Lunde og Rita Marhaug

Trykk i sanntid er eit femårig, kollektivt prosjekt initiert av kunstnarane Åse Anda, Kjellaug Hatlen Lunde og Rita Marhaug i 2019. Med utgangspunkt i grunnstoffet karbon samlar dei utøvande grafikarar frå heile landet for å gi poetiske uttrykk til karbonets uransakelege vegar. Karbonavtrykk, karbonfangst, karbonlagring og karbonsyklus er kjende og svært aktuelle omgrep med sentral plass i miljø- og klimadebatten. Sjølve stoffet – grunnstoffet karbon – er dessutan ein grunnleggjande faktor i den materielle historia til grafikken, der sverte er ein hovudingrediens. Gjennom ein definert og dagsaktuell tematikk opnar Trykk i sanntid opp for individuelle, kreative tolkingar utført i kollektiv ånd.

TRYKK I SANNTID 04: KARBONSYKLUS

Åpning av utstilling torsdag 1. februar 2024 kl. 18.00

Hedvig Thorkildsen

Trykk i sanntid 04: KARBONSYKLUS

Utstillinga er resultat av samarbeid mellom grafikkverkstadane Tou Trykk i Stavanger, Kunstkvarteret trykk i Lofoten, Foreningen Trykkeriet i Bergen, Prima Ink i Tromsø, Aggregat i Ålesund, Lademoen grafikkverkstad i Trondheim, Snefjord atelier, Universitetet i Agder og dei tre kunstnarane Elin Kjøsnes, Bent Erik Myrvoll og Rita Marhaug.

I 2019 tok Kjellaug Hatlen Lunde -som har bygga opp Kunstkvarteter trykk, initiativ til det femårige prosjektet Trykk i sanntid. Ynskje var å skape kontakt mellom trykkeverkstadar og kunstnarar langs kysten.

I fjor på årets lysaste dag, kom 16 kunstnarar saman i Stavanger, Bergen, Ålesund, Lofoten og Kristiansand. Tema var karbonsyklus og målet var å skape ei innhald til ei trekkspelbok. Denne, i lag med boka KARBONAVTRYKK frå 2020, porteføljen KARBONFANGST frå 2021 og bokrullen KARBONLAGRING frå 2022 er basen for denne utstillinga der og tre av kunstnarane er invitert til å skape nye verk til Bruksrommet.

Utstillinga har eit mangfald av uttrykk i dei mange trykka i tillegg til nyskapa installasjon, objekt og videoverk.

OM TRYKK I SANNTID
Årlege utgåver av kunstnarbøker/portfoliar er ein viktig del av det 5-årige prosjektet «Trykk i sann-tid» initiert av Kunstkvarteret trykk (KK-trykk) i 2019. Den fyrste publikasjonen var KARBONAVTRYKK (2020), den andre porteføljeboksen KARBONFANGST (2022), den tredje bokrullen KARBONLAGRING og den fjerde trekkspelboka KARBONSYKLUS frå 2023.
TRYKK I SANNTID fokuserer på problemstillingar vi finn aktuelle for vårt fagområde i kombinasjon med generelle tendensar i tida.
Kvart år har kunstnarane (deltakarane varierar frå år til år), - på årets lysaste dag, i mindre grupper samla seg for å gjere ei trykke-hending med eit gitt tema. Dokumentasjonen vert samla og lagt ut samstundes - i sanntid - på:
https://www.trykkisanntid.no/
https://www.facebook.com/Kunstkvarteret
https://www.instagram.com/explore/tags/trykkisanntid2020/
https://www.instagram.com/explore/tags/trykkisanntid2021/

Opningstider:
Torsdag 01.02 kl. 18.00 - 19.30
Fredag 02.02 kl. 13.00 - 16.00
Lørdag 03.02 kl. 13.00 - 16.00
Søndag 04.02 kl. 13.00 - 16.00

Lørdag 10.02 kl. 13.00 - 16.00
Søndag 11.02 kl. 13.00 - 16.00

Lørdag 02.03 kl. 13.00 - 16.00
Søndag 03.03 kl. 13.00 - 16.00

Åpent mandager og tirsdager i utstillingsperioden
dersom verkstedet er betjent.

"Inn i margen" med Nina Björkendal

Åpning av utstilling fredag 10. mars 2024 kl. 18.00

Høsten 2022 ble Nina Bjørkendal, bosatt i Kristiansand, invitert til et gjesteopphold på Tou Trykks verksted. Resultatet av dette er en serie tresnitt som nå presenteres i en egen utstilling i Arkivet.

 Serien bærer tittelen «Inn i margen». Tematisk dreier den seg omkring bok, tegn, avtrykk og leseprosesser. De repetitive billedflatene fremstår som en formalistisk lek med oppslåtte boksider. Den del av flaten som vanligvis avgrenses til tekst består her av former som er funnet, de er spor av andre menneskers utprøvninger. De organiske delene er plassert delvis overlappende, noen av dem transparente med det bakenforliggende treets årringer som skinner gjennom.


Plassering av tegn utgjør et slags bokas gylne snitt der margen gir øyet luft til å fokusere på det som skal leses. Her ligger det et ønske om standardisering, om lesbarhet for å spre et budskap til mange. Samtidig gir også margen en mulig plass til egne, personlige notater og tanker i forhold til det som står trykt. Margen er en påminnelse om det som ligger mellom tekst og lesning, mellom verk og tilskuer. Slik oppstår nye fortolkninger og nye formuleringer.

 Selv utrykker Bjørkendal det slik:
«Jeg tror alle kunstnere leter i arkiver etter inspirasjon. Vi ser bakover for å prøve å stable oss fremover. I vår tid ser vi for eksempel hvordan glemte kvinner og  urfolk har fått plass i offentlighetens lys og dermed fått en egen stemme i vårt felles arkiv. Dette viser at historien alltid må skrives på ny. Det er en evig prosess: det å se bakover og formulere fortiden med nye ord, igjen og igjen.»

 Nina Bjørkendal(1977) er født og oppvokst i Stockholm. Hun er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og ved Kunsthøgskolen i Bergen og Oslo.

Plattform - Farge

Åpning av utstilling torsdag 26. januar 2023 kl. 18.00

Plattform - Farge – Utstilling i Arkivet og Bruksrommet
Åpning torsdag 26. januar kl. 18.00


Mona Orstad Hansen | Åse Anda | Andreas Soma | Astrid Sleire | Kristin Velle-George | Johanne Teigen | Tove Kommedal | Sandra Blichert | Liv Krekke Kaada | Tone Andersen | Elin Gabrielsen

Åpner i Arkivet og Bruksrommet 26. januar kl 18.00. Utstillingen varer til 26. februar  

I det ettårige fordypningsprogrammet Plattform Tou Trykk har 11 kunstnere lært om fargepigmenter, plantefarging, Joseph Albers fargeeksperimenter, neonfarger og freskomaleri. Programmet har hatt en kunstnerisk og teoretisk tilnærming til temaet farge. Med dette som bakteppe har kunstnerne brukt sitt eget ståsted til å utforske farge. Utstillingen viser skulptur, maleri, foto, grafikk og tekstilarbeider. 

 Kursholderne har vært Nils Eger, Bent Erik Myrvoll, Gerd Tinglum, Per Hess, Risto Holopainen, Arnhild Sunnanå, Emily Halvorsen og Kiyoshi Yamamoto. 

Programmet har vært støttet av Norsk kulturråd og Rogaland Fylkeskommune.

UTSTILLINGSPROGRAM 2023

Torsdag 26. janaur
Utstilling av prosjektet Plattform - Farge

Denne utstillingen vises i visningsrommene Arkivet og Bruksrommert.
Mer info

Fredag 10. mars
Utstilling med Nina Björkendal
Mer info kommer.

Juni
Utstilling med Emil Finnerud
Mer info kommer.

Formal vase, retta sement med Nils-Thomas Økland

Åpning av utstilling onsdag 12. mai 2021 kl. 18.00–20.00
12. mai – 5. august 2021
Åpningstider mai og juni: mandag – onsdag 10.00-15.00
Ellers etter avtale: post@toutrykk.no

Utstillingen «Formal vase, retta sement» springer ut fra en serie fotografier der Nils-Thomas Økland har dokumentert tilfeldige sammenstillinger i våre omgivelser. Det er et glimt av noe vi passerer, en slags «hverdags-snapshots» av overflater, scener og tablåer. I disse utsnittene finnes små komposisjoner som ikke har noen intensjon om å være det. 

I videre bearbeidelse fra det fotografiske til grafikk har Økland vektlagt følelsen av det taktile som de forskjellige overflatene i komposisjonen gir. Hver flate har sin egen tekstur og klang som finner resonans i ulike trykketeknikker som silketrykk, tresnitt, lino, monotypi osv. 

Farger og felt transformeres til noe annet, samtidig som de fortsatt er forbundet til det opprinnelige. Denne forbindelsen understrekes også i de underfundige titlene. Disse er anagrammer av ord og setninger som i utgangspunktet var rene beskrivelser av bildets elementer. 

«Formal vase, retta sement» er en utstilling som utforsker alle tings muligheter. Her finnes ingen konklusjoner, det er snarere en påminnelse om at alt kan være noe annet.

Nils-Thomas Økland er utdannet ved Falmouth College of Arts i England. Økland har gjennomført en rekke utstillinger og mottatt flere stipender og utmerkelser. Blant annet har han deltatt på et utstillingsprosjekt i Manila, han har gjort utsmykningen «Fragmenter av Silkeveien» i Langgata, og i 2020 var han «Årets Barnas-By» kunstner i Sandnes. Til daglig har han sin arbeidsplass i Stasjon K i Sandnes. Nils-Thomas Økland besitter flere verv i sentrale kunstnerorganisasjoner.

...

image1.jpeg

COVID-19
Dette er et arrangement som skjer under Covid-19 situasjonen. Vi ber derfor alle publikummere om å ta hensyn til hverandre og reglene som er satt av myndighetene. Hold deg hjemme dersom de kjenner symptomer på Corona-smitte.

Følg gjeldende smittevernsregler - www.helsenorge.no/koronavirus

FUGLEROMMET med Karin Augusta

Åpning av utstilling torsdag 17. september 2020 kl. 18.00–19.30

KarinAugustaNogva.jpg

Fuglerommet – Utstilling i Arkivet
Åpning torsdag 17. september kl. 18.00-19.30

Åpningstider:
Fredag 18.9 12.00-16.00
Lørdag 19.9 12.00-16.00
Søndag 20.9 12.00-16.00

Den Ålesund-baserte kunstneren Karin Augusta Nogva kommer til Tou Trykk Stavanger med utstillingenFuglerommet. Hun utforsker forholdet mellom menneske og natur gjennom tresnitt (avtrykk) på tekstil, tapet og drakter.

Nogva tar ofte utgangspunkt i menneskets suverenitet over naturen i prosjektene. I Fuglerommet ønsker hun å forsterke formene og fargene som finnes i naturen og fugleverdenen. 

Hun interesserer seg for fellestrekk og samband mellom ulike kulturer og kunstuttrykk, og har hentet inspirasjon fra japansk kunst og håndverk. Fuglemotivet er knyttet til tanken om kulturmøte: Ulike land og kulturer kjenner eierskap til sine fugler, samtidig som disse flyr over landegrenser og gjerne oppholder seg på ulike steder til ulike årstider.

"I Fuglerommet kombinerer jeg informasjon fra engasjementet som fuglevokter ved å skape et rom dedikert til fuglene og økosystemet. Fuglenes mystikk vekker undring. Ambisjonen er å skape nysgjerrighet hos publikum til å sette seg inn i dette livet ved siden av menneskenes. En fugl er ikke bare en fugl."