"Inn i margen" med Nina Björkendal

Åpning av utstilling fredag 10. mars 2024 kl. 18.00

Høsten 2022 ble Nina Bjørkendal, bosatt i Kristiansand, invitert til et gjesteopphold på Tou Trykks verksted. Resultatet av dette er en serie tresnitt som nå presenteres i en egen utstilling i Arkivet.

 Serien bærer tittelen «Inn i margen». Tematisk dreier den seg omkring bok, tegn, avtrykk og leseprosesser. De repetitive billedflatene fremstår som en formalistisk lek med oppslåtte boksider. Den del av flaten som vanligvis avgrenses til tekst består her av former som er funnet, de er spor av andre menneskers utprøvninger. De organiske delene er plassert delvis overlappende, noen av dem transparente med det bakenforliggende treets årringer som skinner gjennom.


Plassering av tegn utgjør et slags bokas gylne snitt der margen gir øyet luft til å fokusere på det som skal leses. Her ligger det et ønske om standardisering, om lesbarhet for å spre et budskap til mange. Samtidig gir også margen en mulig plass til egne, personlige notater og tanker i forhold til det som står trykt. Margen er en påminnelse om det som ligger mellom tekst og lesning, mellom verk og tilskuer. Slik oppstår nye fortolkninger og nye formuleringer.

 Selv utrykker Bjørkendal det slik:
«Jeg tror alle kunstnere leter i arkiver etter inspirasjon. Vi ser bakover for å prøve å stable oss fremover. I vår tid ser vi for eksempel hvordan glemte kvinner og  urfolk har fått plass i offentlighetens lys og dermed fått en egen stemme i vårt felles arkiv. Dette viser at historien alltid må skrives på ny. Det er en evig prosess: det å se bakover og formulere fortiden med nye ord, igjen og igjen.»

 Nina Bjørkendal(1977) er født og oppvokst i Stockholm. Hun er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og ved Kunsthøgskolen i Bergen og Oslo.